Hvordan spare penger på strøm?

Skrevet av den 8. desember 2017 in Hjem, Økonomi - 0 kommentarer
Vindmøller

Det enkleste du kan gjøre for å spare på strøm er å velge riktig strømavtale. Husk at strømleverandørene ofte har ulike strømavtaler og du må velge en som passer dine behov. I tillegg er det en rekke små og store tiltak som gjør at du kan redusere forbruket.

Grovt sett kan man si at det er 2 typer strømselskap du trenger å forholde deg til. Det ene er nettleverandøren som har ansvaret for transporten av strømmen helt frem til huset ditt. De har ansvar for den fysiske leveransen, og det er dit du ringer om for eksempel strømmen går. Et eksempel på nettleverandør er Hafslund Nett, og de har som alle andre nettselskap monopol i sitt område. Strømleverandøren er mellomleddet mellom deg som forbruker og produsentene, og på dette markedet er det full konkurranse. Eksempler på strømleverandører er Agva og Telinet Energi.

For å finne en billig strømavtale er det lurt å gå til en av strømpriskalkulatorene på nettet. Tidligere var det stort sett en enkel side hos Konkurransetilsynet som sammenlignet strømpriser, men de siste årene har det kommet mange gode forbrukersider på nettet. Her finner du både den offisielle strømprisoversikten strompris.no som Forbrukerrådet styrer og private aktører som Elskling. Både den offisielle og de seriøse private aktørene baserer seg på helt objektiv informasjon. Strømvalget er en aktør som har holdt på i mange år på det norske strømmarkedet. Elskling startet i Sverige og har hatt enorm suksess der før de for noen år siden også etablerte seg i Norge. En annen side som er verdt å merke seg er Payr, som tidligere het kortogkontant. Den siste tiden har det vært en priskrig til fordel for forbrukerne der aktører som Akraft, Oslo Kraft og Agva har solgt strøm med tap.

Når du bruker strømpriskalkulatorene må du ta stilling til en del kriterier. Det ene er om forutsigbarhet eller pris er viktigst for deg. Normalt er spotpris billigst, men fastpris er tryggere om du har en veldig følsom økonomi. Videre kan du krysse av på om du ønsker fornybar energi. Selskaper som Agva Kraft inkluderer opprinnelsesgarantier i prisen på strømmen. Videre er fakturaformen viktig, vær obs på at en del strømleverandører tar fakturagebyr om du ikke velger en digital fakturaform.

Når det gjelder forbruket, så er det svært mye å hente på oppvarming av vann og bolig. Hos Enova kan du se ulike støttetiltak for større prosjekter for blant annet oppvarming. Enklere tiltak er for eksempel sparedusj, og de moderne sparedusjene er mye mer behagelige enn de du kanskje prøvde for 20 år siden! Så er det en del ting du kan slappe litt mer av på. På bloggen til Agva presenterer de noen overraskende forhold om hva som faktisk ikke trekker noe særlig strøm. For eksempel er det helt minimalt hva lading av mobiltelefoner trekker, så det er ikke der du skal legge fokus.

Kommentarer

comments

Powered by Facebook Comments

Om forfatteren

avatar

Legg igjen en kommentar