Hvordan skrive en filmanmeldelse?

Skrevet av den 22. februar 2013 in Fritid, Jobb - 0 kommentarer

En god filmanmeldelse følger et par viktige regler. Den bør ikke avsløre for mye av handlingen, men gi en underholdende og informativ oppfatning av filmen. Del dine meninger effektivt med leserne ved å følge våre steg!

Ta notater av filmen mens du ser den. Ha en notisblokk klar, du kan lett glemme detaljer eller viktige poeng. Skriv ned alt som peker seg ut i dine øyne, enten det er bra eller dårlig. Det kan være tanker om alt fra kostymer til sminke til musikk og valg av skuespillere. Følg dine initielle reaksjoner og få de ned på papir.

Under eller etter visning, spør deg selv hva slags inntrykk filmen ga deg på disse områdene:
Vurder regissøren innsats og hvordan han eller hun valgte å forklare hendelsene i historien. Hvis du har sett andre filmer regissert av samme person, kan du kort kommentere hvilken du liker best.
Vurder manuset, inkludert dialog og hvordan historien fortelles i kraft av ord. Var dialogen interessant? Oppfinnsom? Tom? Eller ble historien fortalt uten mye bruk av ord?
Redigering. Var det flyt i filmen? Var redigeringen utført med noe spesielt hensyn i tankene? Hvordan fungerte animasjoner?


Scenografi. Hvordan var lyd, lys og farge brukt for å fortelle og drive historien videre?
Bakgrunnsmusikk- Var det for mye eller for lite? Var det spennende? Morsomt? Irriterende? Et soundtrack kan gi liv til eller ødelegge en film, spesielt hvis sangene har en spesiell betydning for historien.
Skriv ned alle tanker du har. Det kan være litt hulter til bulter, du trenger ikke et ferdig redigert arbeid på dette punktet.


Ta notatene dine og start på den faktiske anmeldelsen. Det er viktig å holde et folkelig språk, så ikke bruk for mye filmrelatert sjargong. Det blir bedre om hvem som helst kan forstå hva du sier.

Ha et kort avsnitt om oversikt over handlingen for å gi leseren en grunnleggende innføring i filmen, men ikke ta med så mye at filmens viktige øyeblikk avsløres for noen som ikke har sett filmen enda.
Deretter skriver du om de forskjellige punktene du har vurdert i notatene. Ha med faktiske ting etterfulgt med din mening om det fungerte eller ikke. For eksempel: “Kameravinkelen var den samme hele filmen igjennom. Jeg synes dette ga en artistisk måte å fortelle historien på, men det var litt ensformig til tider.” Forklare årsakene til alle din kritikk og ros og gi eksempler. For eksempel, hvis du ikke liker en bestemt skuespiller, forklar hvorfor, og gi eksempler på deres dårlig skuespill.


Avslutt anmeldelsen med noe minneverdig. Du vil at de siste setningene skal gi leseren et godt innblikk i dine generelle synspunkter om filmen. Dette er et bra sted å forklare om du generelt likte  filmen eller ikke. For eksempel: «Filmen var spennende, til tross for noen mindre fantastisk skuespillere. Scenografien og lysbruken er spesielt fengslende og driver historien fremover når dialogen går litt tørr”


Les gjennom vurderingen. Sørg for at teksten er forståelig, komplett, interessant, og skrevet i fra generell synspunkt. Korriger eventuelle faktafeil og sjekk for eventuell stavefeil eller grammatikalske feil. Disse kan virke mindre viktig, men de faktisk er svært viktig for leseren din, at du fremstår dyktig, troverdig og ikke motsier deg selv.

 

Kommentarer

comments

Powered by Facebook Comments

Om forfatteren

avatar

Legg igjen en kommentar