Hvordan sjekke om jeg har klamydia?

Skrevet av den 8. mai 2011 in Helse, Sex - 0 kommentarer

Klamydia er en bakterielignende organisme som smitter seksuelt. Det er en av de aller vanligste seksuelt overførbare infeksjonene (kjønnsykdommene) i Norge. 50-80 % får ingen symptomer og det er mange som går lenge med infeksjonen uten å vite det.

Klamydia er farlig fordi den noen ganger kan gi eggstokk- og egglederbetennelse hos jenter, noe som igjen av og til kan gi langvarige magesmerter eller problemer med å bli gravid senere. Eggstokk- og egglederbetennelse kan gi livstruende infeksjoner, og må ofte behandles på sykehus med store mengder antibiotika.

Gutter kan få betennelse i bitestikkelen, som både kan gi smerter og sterilitet. Klamydia er den viktigste årsaken til sterilitet hos både gutter og jenter i Norge.

Vanlige symptomer på klamydia

Mange av de som blir smittet av klamydia er altså uten symptomer, men de symptomene gutter kan ha er:

  • Væsking eller utflod fra urinrøret.
  • Svie ved vannlating eller hyppig vannlating.
  • Smertefull, rød og hoven pung.
  • Utslett eller sårhet på penishodet.

De symptomene jenter kan ha er:

  • Forandret utflod eller blødninger mellom menstruasjonene.
  • Svie ved vannlating eller hyppig vannlating.
  • Smerter nederst i magen. Får du samtidig feber, bør du oppsøke lege samme dag.
  • Smerter under samleie (støtsmerter) og blødninger etter samleie.

Usikker? Test deg!

Hvis du kan ha klamydia eller en annen seksuelt overførbar sykdom, bør du teste deg. Dette gjelder uansett om du har symptomer eller ikke. Alle som har hatt en eller annen form for seksuell kontakt uten kondom, bør teste seg for klamydia, selv om de ikke har symptomer. Både gutter og jenter kan teste seg med en urinprøve. Det er viktig at første del av urinstrålen er med i prøvematerialet og det er viktig at det har gått minst en-to timer siden man sist tisset. Jenter kan også ta prøven med en prøvepinne fra skjeden selv (dette kan legen eller helsesøster forklare), noe som øker prøvens kvalitet. Prøven kan også tas under en underlivsundersøkelse av legen.

Hvis du ikke har symptomer, kan du teste deg hos lege eller helsesøster. Hvis du har symptomer bør du oppsøke en lege for å finne ut om det kan være andre årsaker til plagene enn klamydia eller om man har en eggleder/eggstokk/bitestikkelbetennelse. Både fastlege, helsestasjon for ungdom og helsesøster på skolen tilbyr gratis testing og veiledning.

Klamydia kan enkelt behandles med en kortvarig antibiotikakur.

Både testen og behandlingen er gratis.

Kan ikke bli immun

Du blir ikke immun mot sykdommen, så selv om du har hatt klamydia før, kan du få det på nytt. Du bør derfor teste deg for klamydia hver gang en har sex uten bruk av kondom med en ny partner.

For å beskytte deg mot klamydia og andre kjønnssykdommer, må du bruke kondom. Alle landets helsestasjoner for ungdom og utekontakter deler ut gratis kondomer. En del Unginfo-kontorer har også gratis kondomer, det samme har enkelte helsesøstere på skolen.

På nettstedet www.unghelse.no finner du en oversikt over alle landets helsestasjoner for ungdom, Utekontakter og Unginfo-kontorer. Under «Spill og tester» finner du også nyttig informasjon om klamydia og andre kjønnssykdommer.

 

Kommentarer

comments

Powered by Facebook Comments

Om forfatteren

avatar

Nettstedet Hva & Hvordan gir deg enkle råd og tips når du trenger det mest.

Legg igjen en kommentar