Hvordan se om gull er ekte?

Skrevet av den 3. januar 2013 in Hjem - 0 kommentarer

I Norge selges ikke gull under 14 karat. Karat er en renhetsgrad for hvor mye gull et smykke innehar. Maks er 24 karat, så med andre ord inneholder gullsmykker solgt i Norge minst 14/24 deler gull, eller 58,5 %. Reglene i utlandet er annerledes, f.eks. i USA regnes 10 karat og oppover som ekte gull. De andre delene av smykker utgjøres av andre metaller for å oppnå ønsket form og farge, siden 24 karat gull er for mykt til å jobbe med. Dette er måten å oppdage på om smykkene er ekte eller ikke:

Se etter gullstempelet:
Ekte gull skal ha et merke som angir hvor stor andel gull smykket består av.
Merket kan se ut som i listen under:
10K 417 (41.7 %rent gull i smykket)
14K 585 (58.5 % rent gull)
18K 750 (70 % rent gull)
22K 917 (91.7 % rent gull)
24K 999 (99.9 % rent gull)

Keramikktesten:
Lager du en strekk med gull over uglasert keramikk vil det etterlate en gylden strek. Uekte gull etterlater som oftest en sort strek.

Magnettesten:
Akkurat som sølv er gull ikke magnetisk. Responderer «gullet» til en magnet er det uekte. Det er av like vel ikke automatisk gitt at metall som ikke responderer på en magnet er av gull, da andre vanlige metaller kan oppføre seg som gull på dette punktet.

Tyggetesten:
Myten om å tygge på gull for å se om det etterlater merker er faktisk sann. Problemet er at du kan skade smykket eller tennene, og at bly kan oppføre seg som gull så selv om du ser merker er du ikke garantert ekte vare. Da er det kanskje enklere å la en smykkeforretning eksaminere metallet for deg?

 

Ekte uforedlet gull

Ekte uforedlet gull

Kommentarer

comments

Powered by Facebook Comments

Om forfatteren

avatar

Legg igjen en kommentar