Hvordan lage god marinade?

Skrevet av den 24. desember 2012 in Mat - 0 kommentarer

Tilbudet av krydderblandinger, marinader og highclass tilbehør til matlaging er ofte altfor lite når man som den gjennomsnittlige nordmann handler inn mat i et supermarked. Mulighetene for å gi seg selv og gjestene sine en god kulinarisk opplevelse er derfor langt fra optimale. Vi vil alle gjerne skille ut oss og kreere noe som fortjner skamros, noe ekstraordinært, i stedet for at maten som serveres i bunn og grunn smaker som man selv kunne ha laget den.

Hvordan lage god marinade?

Men hvordan skiller man seg så ut? Hvordan gir man gjestene sine en smaksopplevelse litt utover det vanlige – og lager en god marinade? Man nå ihvertfall finne en god oppskrift, som f.eks. fra nettsider som Mine Oppskrifter. Og hva mer? Trikset er å vite hvor man finner de ingrediensene som skiller ut seg fra mengden. Det trenger ikke være hovedingrediensen, som f.eks. en 1000 kroners Kobe oksekjøttstek fra Japan eller poteter høstet i Himalayafjellene. Det handler ikke om å kjøpe de dyreste varene, men derimot om å behandle dem på den rette måten.

I min forholdsvis begrensede tid som fritidskokk har jeg gang på gang støtt på skuffelser mht. tilberedningen av det dyrt innkjøpte stykket kjøtt. Altfor mange ganger har den amatørmessige tilberedningen betydd at smaksopplevelsen, selv med dyre råvarer, ikke kan komme opp på et høyere nivå enn «ordinært».

Jeg har derimot personlig erfart at med den rette marinaden kan man redde selv det mest tarveligste stykke kjøtt. Hvis man så kan greie å tilsette den rette blandingen av krydder er det ingen grenser for hvilke smaksopplevelser man kan få av glede. Men hvordan tryller man frem en slik når tilbudet nede på samvirkelaget ikke omfatter de spennende blandingene? Hvordan lager man en god marinade? Svaret: Man er nødt til å søke alternativer til samvirkelaget.

Hemmeligheten ligger i krydderet

En ytterst anbefalelsesverdig rekke av krydderblandinger som lett kan kjøpes over internett er Raptor Rubs’ produktgruppe. Produktvariantene spenner fra den sterke «Tex mex» blandingen, som er spesielt velegnet til grillede og barbequemarinerte biffer, den mer milde blandingen av krydderurter og paprikaer som kan gi den lett grillede fisken en ekstra honnør til den alternative blandingen av provenceblomster, pepperkorn og den lekre tørkede soppen porcini, som er ytterst velegnet til lam.
En høy kvalitet er sikret ved å bruke Raptor Rubs, samtidig med at man slipper for diverse tilsetningsstoffer og E-stoffer. Men det finnes også mange andre krydderblandinger (og en del billigere), søk på Internett.

Selv om prisene på disse krydderne ligger i den dyre enden av skalaen er det fremdeles en god investering da det betyr at man ikke nødvendigvis trenger kjøpe det dyreste kjøttet for å få en behagelig smaksopplevelse, men kan «nøye seg» med hva som nå er å finne i kjøledisken.

Det enkle er ikke alltid det beste

En ting er imidlertid å sette sammen eller bruke en oppskrift til et gourmetlignende måltid hvis man har en hel dag til det. Noe annet er å gjøre det når man kommer hjem fra en hard dags arbeid. Det er et fåtall av personer som har overskudd til å stå 2 timer på kjøkkenet bare for å få litt mat på bordet. Å skulle stå og bruke opp mot en time på å marinere kjøttet kan virke avskrekkende på mange, derfor tyr man ofte til de enkle løsningene og kjøper noe ferdigmarinert kjøtt eller «nøyer seg» med å krydre det med salt, pepper og paprika.

Men det trenger ikke å være så vanskelig å lage god marinade. Det eneste man skal bruke er det rette tilbehøret, som f.eks. en lekker ferdiglaget krydderblanding. Det kan her vel betale seg å ofre litt ekstra på god kvalitet når belønningen er så stor at man får en perfekt marinade. Men det er ikke lett å snuse opp en lekker krydderblanding i supermarkedene. Derfor er det fint at noen firmaer har spesialisert seg i å selge disse produktene over nettet. På den måten får man levert varen på døra, til en noe høyere, men allikevel overkommelig pris.

Ett ekstra tips for deg som liker pizza og paier. Finn deg en pizza eller paioppskrift på pizza og pai oppskrift. Bytt ut krydderne med en eksotisk krydderblanding og nyt! Verden blir ikke den samme etter at du skifter ut salt og pepper med krydder fra andre verdensdeler.

Kommentarer

comments

Powered by Facebook Comments

Om forfatteren

avatar

Nettstedet Hva & Hvordan gir deg enkle råd og tips når du trenger det mest.

Legg igjen en kommentar