Hvordan koke sushiris?

Skrevet av den 20. august 2014 in Mat - 1 kommentar

Dette er en god fremgangsmåte for å lage sushiris. Du kan lese vår fremgangsmåte for å lage sushirull her.

Du trenger en spesiell type sushiris, som er kort og litt avrundet.
1. Forberedelse av risen
Når du har forsikret deg om rett ristype , er neste steg å forberede korrekt koking. Dette er den absolutt mest møysommelige prosessen ved å lage sushi. Risen skal nemlig skylles grundig. Med “grundig” menes SÅ grundig at prosessen brukes i buddhistiske klostre for å lære zen og tålmodighet. 
Start med å helle risen i en skål med kaldt vann. Vannet skal dekke risen. Skal sushien brukes som hovedrett beregnes ca. 1½ dl ris pr. person. Oppskriften tar utgangspunkt i at du bruker 6 dl ris (til 4 personer). Vask risen ved å rote rundt i den med hendene under rennende vann. 
Du skal holde på inntil vannet er klart og risen er hvit.

2. Koking av risen
Etter grundig skylling kan risen kokes.
Hell risen i en gryte sammen med vann i forholdet 1:1 + 10 % ekstra vann. Bruker du  6 dl ris tilsettes litt mer enn 6 ½ dl vann. Tilsett eventuelt en plate kombu-tang, etter ønske. Sett et tettsluttende lokk på og bring det langsomt til kokepunktet. Når risen koker tar du kombuen opp og lokket legges straks på igjen. Kok videre på lav varme i 10-12 minutter, alt etter hva det står på risposen. Ta gryten av varmen og lad det trekke i 10 minutter. Løft aldri lokket etter kombuen er fjerne – så du ikke lager grøt av risen.

3. Etterbehandling av risen
Ha den kokte risen i en stor skål. Japanerne bruker en spesiell lavstammet og flatbundet treskål, men andre skåler kan også brukes. Dog bør du aldri bruke en bolle av metall, da det gir en ettersmak.
Nå skal du tilføye sushimarinaden. Marinaden kalles sushi-zuog lages ved å blande 1 tsk salt, 3 spsk sukker og 5 spsk rikseddik. Blandingen røres grundig til salt og sukker er helt løst opp – det tar minst et par minutter. Vend i løpet av 1 minutt marinaden inn i risen med en slikkepott, samtidig som du fjerner eventuelle klumper, så de enkelte gryn skilles. Sørg for å få masse av luft til risen ved å avkjøle den med en vifte. Dekk skålen med et fuktig håndkle og bruk risen samme dag eller dagen etter. Risen bør ikke sette i kjøleskapet

 

 

Kommentarer

comments

Powered by Facebook Comments

Om forfatteren

avatar

1 kommentar on "Hvordan koke sushiris?"

Lenker til denne posten

  1. Hvordan håndrulle sushi? | Hva & Hvordan

Legg igjen en kommentar