Hvordan fjerne strekkmerker?

Skrevet av den 8. mai 2011 in Helse - 0 kommentarer

Strekkmerker (striae) er skader som oppstår i kroppens underhud (lærhuden). I begynnelsen sees de som rosa til blåfiolette striper eller bånd på magen, setepartiet, brystene, lårene eller armene. Det er en overstrekking av elastiske fibre i huden. Disse fibrene gjenvinner ikke sin elastisitet, noe som gjør at det i de aller fleste tilfeller dreier seg om varige endringer i huden. Strekkmerker er ikke farlig – det er helt normalt. Nesten alle har det i en eller annen grad. Strekkmerker kan oppstå på grunn av rask vektøkning, hurtig vekst, graviditet eller ekstremt vekttap. Noen ganger får man strekkmerker uten grunn.

Det finnes dessverre ingen dokumentert effektiv behandling mot strekkmerker. Kjerringrådene er mange, men ingen er vist å ha noen virkning. Tallrike kremer, balsamer og oljer – vitamin E-krem, kakaosmør, aloe vera lotion, olivenolje – brukes av mange for å forebygge strekkmerker. Det er ingen forskning som beviser at disse tiltakene er effektive. Alt man smører på huden i håp om at det skal bedre strekkmerkene, trenger ikke så langt ned i huden som strekkmerkene sitter. Det har derfor ingen hensikt å bruke tid og penger på de preparatene det reklameres for.

Når det er sagt, vil strekkmerkene etter all sannsynlighet blekne med tiden. Til å begynne med er de ofte blårøde, men etter hvert blir de mer hudfarget og mindre synlige.

Regelmessig fysisk aktivitet og et sunt kosthold, med mye frukt og grønnsaker, bidrar til å stramme opp huden og vil derfor gjøre strekkmerkene mindre synlige.

Laserbehandling kan ha noe effekt, men det kreves mange behandlinger og det er dyrt.

 

Kommentarer

comments

Powered by Facebook Comments

Om forfatteren

avatar

Nettstedet Hva & Hvordan gir deg enkle råd og tips når du trenger det mest.

Legg igjen en kommentar