Hvordan fjerne dårlig ånde?

Skrevet av den 8. mai 2011 in Helse - 0 kommentarer

Dårlig ånde skyldes i de fleste tilfeller tilstander i munnhulen, men kan også komme fra halsen, bihulene, fordøyelseskanalen, luftveiene eller fra ulike sykdommer i kroppen, selv om dette er sjeldent.

Dårlig ånde skyldes ofte bakterier

Den viktigste årsaken er nedsatt spyttsekresjon som fører til økt bakterienivå i munnhulen og dermed til dårlig ånde. Om natten lager vi mindre spytt. Om morgenen bør man spise en god frokost, og deretter pusse tennene og tungen godt. I gropene i tungen skjuler det seg ofte mange bakterier som kan lage dårlig lukt. På apoteket får man kjøpt en egen tungekost (ligner på en tungeskrape). Sukkerfri tyggegummi eller pastiller øker spyttproduksjonen i munnen, så det er også lurt. Det selges Zinktabletter på apoteket, som kan stoppe eller delvis bekjempe dårlig ånde.

Her er noen andre gode tips og råd om dårlig ånde:

  • Tanntråd hver kveld er viktig. Det er som regel innimellom tennene disse illeluktende bakteriene ligger.
  • Spis regelmessig i løpet av dagen. Småspising er ikke bra for tennene.
  • Røyking og snusing gir dårlig ånde.
  • Tett nese gjør at man puster med munnen om natten. Dette kan gi dårlig ånde. De fleste årsaker til nesetetthet kan behandles.
  • Kroniske betennelser i mandlene kan gi dårlig ånde. Bakterier setter seg i de dype porene i mandlene og lager illeluktende pusspropper, som kan løsne og komme opp i munnen. Disse smaker råttent og lukter vondt. Langvarige bihuleplager gir ofte sekresjon av illeluktende sekreter til nese og hals, som kan gi dårlig ånde. Noen lungesykdommer, som gir slimdannelse i luftveiene kan gi dårlig ånde, det samme kan noen reumatiske sykdommer (Sjøgrens syndrom), som gir nedsatt spyttproduksjon.
  • Sulting eller tøff slanking kan gi dårlig ånde.
  • Dårlig funksjon i lukkemuskelen mellom magesekken og spiserøret, kan føre til at innhold fra mage-tarmkanalen komme opp i spiserøret når man ligger flatt. Dette gir dårlig ånde.
  • Sykdommer som diabetes (sukkersyke), nyresvikt og leversvikt er sjeldne årsaker til dårlig ånde.

Hvis det er lenge siden man var hos tannlegen, kan det være lurt med en sjekk. Tannlegen kan finne eventuelle sykdommer i munnhulen. Både tannkjøttsbetennelse, hull i tennene og tannråte kan lage vond lukt. Hvis tannlegen ikke finner noen forklaring på dårlig ånde, kan man oppsøke lege for å utelukke tilstander utenfor munnhulen.

Kommentarer

comments

Powered by Facebook Comments

Om forfatteren

avatar

Nettstedet Hva & Hvordan gir deg enkle råd og tips når du trenger det mest.

Legg igjen en kommentar