Hvordan få p-piller?

Skrevet av den 8. mai 2011 in Helse, Sex - 0 kommentarer

Du må ha resept for å få p-piller. Det kan du få hos fastlegen, på helsestasjon for ungdom, hos helsesøster eller jordmor (ikke alle har godkjenning for å skrive ut resept). Hvis man er under 16 år, må fastlege, eller lege på helsestasjon for ungdom, skrive ut resepten.

Du leverer resepten på apoteket. Fra og med måneden etter fylte 16 og til og med måneden før fylte 20 år, får du dekket 100 kroner for hver tredje måneds forbruk av p-piller. Dersom p-pillene du bruker koster mer enn 100 kroner, må du betale mellomlegget.

Eksempler:
P-piller som koster 95 kroner for tre måneders bruk = gratis.
P-piller som koster 198 kroner for tre måneders bruk = mellomlegget på 98 kroner betales av kvinnen.

Er du eldre eller yngre, må du betale hele beløpet selv. Prisen varierer litt ut i fra hvilken type p-piller det er, men det koster mellom 90 og 200 kroner for tre måneder (vanlige trefase-piller). Hos fastlegen må du også betale egenandel for timen, på helsestasjon for ungdom og hos helsesøster er dette gratis.

Trenger ikke gynekologisk undersøkelse

Du trenger ikke en gynekologisk undersøkelse for å få p-piller, men lege eller helsesøster vil stille deg noen spørsmål om din egen helse og din nærmeste families helse. Dette for å være sikker på at du kan bruke p-piller. Det er særlig viktig å kartlegge om det finnes arvelige sykdommer i familien. Det er derfor lurt å snakke med dine foresatte om dette før du har time for å få p-piller.

Du får et brett med 21 eller 28 piller. Er det 21piller, tar du en hver dag til ca samme tid fra første dagen du har mensen og til brettet er tomt. Da tar du pause i syv dager og begynner på nytt brett. I den pausen får du vanligvis en blødning.

Er det 28 piller på brettet, tar du en pille hver dag og begynner direkte på nytt brett uten pause. De syv siste er da juksepiller som bare er der for at du skal holde vanen med å ta piller. Du får vanligvis en blødning mens du tar dem.

Dersom du begynner med 1. pillen på 1. menstruasjonsdag er du beskyttet mot graviditet fra første pille. Dersom du starter opp på et annet tidspunkt, vil du være sikker fra 8. dagen. Går det over 36 timer mellom to piller, er du ikke lengre sikker mot graviditet og må bruke annen prevensjon ved samleie de neste sju dagene. Dette gjelder også dersom du har oppkast eller diaré.

P-piller kan hjelpe deg å regulere menssyklusen din slik at det blir mer regelmessig. Du bør diskutere med den som skriver ut resepten om hvilken type du skal bruke og hva som vil være best for deg.

P-piller kan gi en del bivirkninger

De fleste er ufarlige bivirkninger som man kan få en eller flere av, men det er ikke sikkert du får noen. Hvis du opplever bivirkninger, vil de som regel gå over etter en-tre måneder.

De ufarlige bivirkningene som noen kan oppleve er kvalme, svimmelhet, ødemer, hodepine, utflod, nedstemthet, nedsatt sexlyst, kviser, fett hår, fet hud, økt kroppsbehåring, litt vektøkning, ømme bryster, mellomblødninger, ingen blødninger, væsking fra brystknoppene og leggkramper.

P-piller kan også gi en del alvorlige bivirkninger. De er svært sjeldne, men det må nevnes at det generelt er litt økt fare for blodpropp og hjerneslag. Faren for brystkreft senere i livet øker også litt.

P-piller reduserer ikke muligheten for å bli gravid senere i livet!

På nettstedet www.unghelse.no finner du en oversikt over alle landets helsestasjoner for ungdom. Der kan du enkelt finne den helsestasjonen som ligger nærmest der du bor.
Du vil også kunne finne mye nyttig informasjon om p-piller og annen prevensjon ved å klikke deg inn på «Spill og tester» på www.unghelse.no.

For å finne ut hvem som er din fastlege kan du ringe Fastlegetelefonen på telefon 810 59 500 eller gå inn på www.nav.no.

Kommentarer

comments

Powered by Facebook Comments

Om forfatteren

avatar

Nettstedet Hva & Hvordan gir deg enkle råd og tips når du trenger det mest.

Legg igjen en kommentar