Hvordan få lån?

Skrevet av den 11. desember 2012 in Økonomi - 1 kommentar

Å få lån i banken kan være en utfordring for mange – og mange spør seg derfor hvordan de kan få lån. Nedenfor har vi samlet noen gode tips og råd til hvordan du kan få lån.

Hvis du skal kjøpe bolig dukker ordet «takst» opp – i to ulike former: verditakst og lånetakst. Verditaksten er en takstmanns vurdering av hva boligen er verdt på markedet. Lånetakst er en mer forsiktig vurdering og ligger vanligvis 20-25 prosent lavere enn verditakst for å si noe om hvor mye lån man maksimalt bør ha på den aktuelle boligen.

Verditaksten blir brukt som et utgangspunkt av eiendomsmegleren når han eller hun setter en prisantydning på boligen. Når noen sier at de har kjøpt over eller under takst, er det verditaksten de viser til. Når du skal låne i banken, tar de utgangspunkt i hva bolien ble solgt for, ikke hva taksten sa på forhånd.

Hvis du er mellom 18 og 35 år og på boligjakt, bør du undersøke om du kan få lån i Husbanken eller kommunen. Deres lån er vanligvis gunstigere enn i andre banker. Det er imidlertid ikke alle som får lån av dem til boligkjøp. Husbanken gir lån til unge i etableringsfasen, barnefamilier, enslige forsørgere, funksjonshemmede, flyktninger og andre som har problemer med å få lån i det private markedet. Du søker om startlån gjennom kommenen din. Slik går du fram for å søke.

Lån i banken

Sjekk med banken din om du kan få lån til boligkjøp også hos dem. Banken vurderer størrelsen på egenkapitalen din, inntektene dine og hvilke muligheter du har til å betjene lånet. Deretter får du et finaniseringsbevis som sier noe om hvor mye lån du kan få hos dem hvis du kjøper bolig. Mange banker har en lånekalkulator på nettsidene sine. Der kan du få en pekepinn på hvorvidt du vil få innvilget lån eller ikke, og hvor mye lån du eventuelt kan få.

Når man skal kjøpe bolig snakkes det videre om to forskjellige typer boliglån: annuitetslån og serielån. Oftest er det annuitetslån som gjelder for unge.

Annuitetslån innebærer at du betaler lånet i et like stort beløp hver måned, inntil lånet er nedbetalt. I begynnelsen er avdrags/nedbetalingsdelen av det du betaler liten, mens rentedelen stor. Etter hvert som tiden går, øker avdragsdelen, og rentedelen blir mindre. Fordi du betaler det samme hver måned, er det enklere å ha oversikt over økonomien. Hvis renten endrer seg, endrer også månedsbeløpet seg, men slik er det me alle lån, med mindre du binder renten)

Et serielån er et lån der summen du betaler ned på lånet, altså avdragsdelen, er den samme hver måned. Men fordi lånet blir mindre, vil rentedelen per måned bli lavere. Med et serielån betaler du altså mer i begynnelsen av låneperioden og mindre etterhvert.

Kommentarer

comments

Powered by Facebook Comments

Om forfatteren

avatar

Nettstedet Hva & Hvordan gir deg enkle råd og tips når du trenger det mest.

1 kommentar on "Hvordan få lån?"

Lenker til denne posten

  1. hvordan få billån | finansielleverden.com

Legg igjen en kommentar