Hvordan få en hund til å slutte å bjeffe?

Skrevet av den 26. mars 2013 in Fritid, Hjem - 0 kommentarer

Hvordan få en hund til ikke å bjeffe?

En hunds bjeffing er en naturlig del av dens væremåte, og det er viktig å huske på at det er en kommunikasjonsmetode for hunden din. Det er ofte en grunn til at hunder bjeffer, som usikkerhet, for å slå alarm eller verne om menneskene rundt en. La derfor bjeffingen være en del av det å ha hund. Mange ønsker likevel å kontrollere bjeffingen i visse situasjoner, eller å begrense en hund som stadig bjeffer for mye. Husk at for din hund er bjeffingen naturlig og ikke ubehagelig å høre på, så ha tålmodighet med din firbente venn.

I starten bør du være tålmodig med hunden å prøve å forstå i hvilke situasjoner hunden bjeffer, for å identifisere hvilke sammenhenger bjeffing er ok, og hvilke sammenhenger du bør lære hunden til ikke å bjeffe. Dette vil også gjøre det enklere å se om hunden har noen behov som kan stoppe bjeffingen.

Slike behov kan være at hunden din trenger et pledd for å følge seg trygg om natten. Bjeffer hunden når du har lagt den i hundesengen bør du heller undersøke om hunden din trenger det pleddet, eller om den trenger å ha sin seng i samme rom som deg. Prøv deg frem før du kjefter for å stoppe bjeffingen.

Et annet behov kan være at hunden trenger å ha leker, gnageben og masse mosjon slik at den holdes i aktivitet i store deler av dagen. Det er ditt ansvar om hundens bjeffing er fordi den kjeder seg.

Er hunden din lærenem kan du lære den kommandoene «bjeff» og «stille». Last opp med godbiter, og bruk tid på å lære hunden disse ordene. Tanken er at du skal kunne styre bjeffingen med enkle kommandoer. Hver gang hunden bjeffer på «bjeff» og er stille i noen sekunder på «stille» kan du gi den en godbit, og det kan gå overraskende fort å lære hunden disse begrepene.

En annen strategi er for hunder som bjeffer så høyt at den selv ikke hører dine kommandoer. I slike situasjoner kan du lage en lyd hunden ikke liker hver gang den bjeffer. Hundefløyte eller metalliske lyder kan være et sted å starte. Tanken her er at hunden skal forbinde de ubehagelige lydene med egen bjeffing.

Når hunden bjeffer av nervøsitet og usikkerhet er det trøst og nærhet den trenger. Rop hunden til deg og si noen beroligende ord. Har du lært den kommandoen «stille» kan du bruke den sammen med en godbit, og ta litt tid til å gjøre hunden trygg og rolig igjen.

Uavhengig av hvilken metode du foretrekker, ikke kjeft på hunden. Spesielt hvis du aldri har forsøkt å rolig lære hunden om bjeffing kan du ikke vente at den forstår deg når du kjefter, og din kjefting kan forvirre hunden, gjøre at den føler den må bjeffe mer for å bli forstått og ingen av dere blir mer fornøyd. La hunden få kommunisere slik den kan, men bruk tid på å forstå din hund og på å lære den på en forståelsesfull måte metoder for å kontrollorere bjeffingen. Hvis ingen av disse metodene hjelper for deg og din hund, kan det være lurt å oppsøke profesjonell hundetrener eller hundeskole. Dette har vist seg å ha hjulpet mange som sliter med at de ikke forstår hunden sin, eller om de bare trenger en annen innfallsvinkel på treningen.

Kommentarer

comments

Powered by Facebook Comments

Om forfatteren

avatar

Legg igjen en kommentar