Hvordan få bedre søvn?

Skrevet av den 11. mars 2013 in Helse - 0 kommentarer

Hvis du nylig har hatt problemer med å sove har vi gode nyheter som innebærer enkel ting du kan forsøke og små justeringer for å få optimal søvn. Du trenger ikke nødvendigvis legehjelp eller dyre medisiner for å forbedre søvnmønsteret. Prøver du ut mange av våre forslag under kan søvnen din forbedre seg raskt og forslagene er  nyttige for å etablere et bedre langsiktig søvnmønster også om du gjør en daglig rutine av de.

Et av de sikreste tiltakene for å utbedre søvnen din er å etablere en daglig rutine for å hjelpe kropp og sinn og roe seg ned ved endt dag. For de fleste er det viktig å unngå mange ytre stimulans, som tv, datamaskiner og annen teknologi. Slå av teknologi en time før sengetid. Lys, lyd og andre inntrykk stimulerer hjernen og holder den aktiv, det motsatte av hva du ønsker for å falle til ro, slappe av og sovne raskt. Mye forskning tyder på at data og teknologibruk er en stor forskjell mellom å sovne raskt og ikke, og mellom god eller dårlig søvn.

Som en del av rutinen før sengetid kan det hjelpe å etablere en daglig vane skreddersydd etter hva som vanligvis hjelper deg å slappe av. For eksempel kan noen mennesker dra nytte fra et avslappende bad før sengetid. Andre tiltak kan være å ta en kopp varm urte-te eller spille avslappende musikk. Uansett hva som passer best for deg bør det være noe som for deg lett til å slappe av og som forbereder hele kroppen på søvn.

En annen rutine du bør få på plass er gode treningsvaner som en del av ditt daglige liv. Det er skrevet mye om hvordan trening i ditt daglige liv lett støtter opp under å forbedre søvnmønsteret om nettene. Fysisk aktivitet er en fin måte å bruke energi på – energi som ellers vil holde deg aktiv for lenge om natten.

Mange har egne meninger om en middags-lur. En lang lur over en time eller mer kan forstyrre søvnmønsteret på kvelden. Derimot er en kort lur på 20 minutter kanskje verdt å forsøke. En rask, kort og kraftfull lur kan vekke systemet til ditt og gjør deg mer energifull tidligere på ettermiddagen, for så å fortsatt være klar for normal søvn på natten.

Kaffe og kaffeinntak bør du regulere bevisst. Kaffein kan være i kroppen i inntil 12 timer, og er du blant de som påvirkes av kaffe bør du vurdere å legge om hele kaffeinntaket ditt. Som et energimiddel og oppvåkningsmiddel bør kaffe bare drikkes på dager der du er ekstra sliten og føler deg litt ekstra sliten. Med et normalt søvnmønster bør ikke trenge kaffein for å våkne hver morgen.

Når det nærmer seg sengetid bær du dimme belysningen rundt deg. Siden kroppene våre er innstilt til å respondere på endringer i lys, som å våken til når lyset øker i styrke og og slappe av når mørket trer frem. Bevisst bruk av kunstig belysning kan simulere det kroppen responderer til. Rett før du sovner bør du ha det helt mørkt rundt, og ikke en stråle av løs bør slippe inn.
Dess flere av disse forslagene du følger og jo lengre du følger de, des bedre vil søvnmønsteret ditt utvikles. Flere gode råd kan du få her.

 

Kommentarer

comments

Powered by Facebook Comments

Om forfatteren

avatar

Legg igjen en kommentar