Hvordan bli vekter?

Skrevet av den 18. mars 2013 in Jobb - 0 kommentarer

En vekter jobber med mange forskjellige oppgaver relatert til sikkerhet, beskyttelse og konfliktløsning. Vanlige oppgaver er å forhindre kriminalitet, overvåke sikkerhetsløsninger, og kontrollere adgang. Du kan jobbe mobilt, enten ved å gå faste runder (oftest om dagen) for å øke sikkerheten i offentlige rom, eller ved å kjøre faste runder (oftest om natten) i bolig eller industriområder. En sikkerhetsvakt er stadig på utkikk etter tilløp til brann, kriminalitet eller uroligheter. En kan også være mer spesialisert, for eksempel ved å jobbe med vakthold og sikkerhet rundt banker og pengetransporter.

For en vekter er mellommenneskelige egenskaper det viktigste. Du bør ha en god evne til å kommunisere klart og ryddig, du må beherske stressende eller opphissede situasjoner med en rolig og beroligende holdning og du må kunne løse konflikter bestemt men respektfullt. Du må vurdere plutselige situasjoner raskt og ha god responsevne i overraskende situasjoner, og vise store empati samt en årvåken snarrådighet.

Som vekter jobber du i vakt- og alarmselskaper, og arbeidsplassen er ofte flyplasser, kjøpesentere, trafikknutepunkter, handlegater, offentlige institusjoner eller i private nabolag.

Allerede når du starter på videregående kan du ta fatt på utdanning for å bli kvalifisert som vekter. Du går de to første årene på videregående opplæring innen salg, service og sikkerhet, deretter går du to år i lære i bedrift som fører frem til fagbrev.

De fleste sikkerhetsselskapene tilbyr også egne kurs. For å jobbe som vekter må du ha fylt 18 år, og ha helt rent rulleblad. God fysisk form er en fordel. Har du avtjent verneplikten eller har enda lengre erfaring fra forsvaret teller det positivt. Videre karrieresteg kan være å bli politi ved å gå politihøgskolen.

Startlønnen er ca 320 000 kroner, men du kan tjene mer hvis du jobber skift med ukomfortabel arbeidstid.

 

Kommentarer

comments

Powered by Facebook Comments

Om forfatteren

avatar

Legg igjen en kommentar