Hvordan bli urmaker?

Skrevet av den 16. januar 2013 in Generelt, Jobb - 0 kommentarer

En urmaker jobber med reperasjoner og vedlikehold av klokker. Ofte driver en urmaker egen butikk for salg av klokker og relaterte varer, og gir verditakst på gamle eller sjeldne ur. Klokker kommer i mange størrelser og varianter, og arbeidet består av vedlikehold og reparasjon av alt fra mikroskopiske deler til pendler og lignende på store veggur og gulvstående klokker. En urmaker er en håndverker og bør like å forstå og sette seg inn i mekaniske prosesser. Videre er det en fordel å like å jobbe med verktøy og å oppdage og reparere feil og mangler. Som urmaker må du regne med pirkearbeid realtert til detaljer.

Utdanningen innen urmakerfaget fører frem til svennebrev. Du går to år på videregående skole innen ur- og instrumentmakerfaget. Deretter går du i lære i to år i en urmakerrelatert bedrift. Etter bestått svenneprøve må du jobbe to år før du kan avlegge mesterbrev.
Vil du studere i utlandet er det mulig å gå på tre-årig skole i Sverige. Det er en skole som legger stor vekt på de mekaniske prosessene i et urverk. Utdannede urmakere er etterspurt i Norge og kan regne med en lønn på mellom 300.000 og 600.000 kroner.

Kommentarer

comments

Powered by Facebook Comments

Om forfatteren

avatar

Legg igjen en kommentar