Hvordan bli brun?

Skrevet av den 9. mai 2011 in Helse, Stil - 0 kommentarer

Å ta sol for å bli brun er i vinden og stadig flere unge gutter og jenter spør seg hvordan man kan bli brun. Nedenfor gjengir vi noen gode tips og råd til hvordan du kan bli brun.

Slik blir du brun:

 1. Ta pauser fra solen – unngå å bli solbrent
  Nyt solen, men husk at både å bli solbrent og mye soling øker risikoen for solskader og hudkreft. Det kan også fremskynde rynker. Tar du noen pauser fra de sterke solstrålene mellom klokken 12 og 15, er faren for å bli solbrent mindre – uten at det går nevneverdig utover brunfargen. Forskning viser likevel at små, jevnt fordelte soldoser er bra for kroppen, spesielt for dem som lider av D-vitaminmangel. Solen kan også hjelpe mot enkelte hudsykdommer. Noen få minutter ute i sommersola gjør at huden produserer nok D-vitamin, men store soldoser gjør at D-vitaminet brytes ned igjen.
 2. Bruk klær, solhatt og solbriller
  Vinterblek hud blir lett brent. Sol deg sakte og ta hensyn til hudtypen din. Barn, ungdom og de som har lys hud trenger ekstra beskyttelse. Lette klær og solhatt beskytter godt. Australia er eksempel på et land der folk med lys hud bor i et klima med mye sol. Der er det også svært mange tilfeller av hudkreft, noe som har ført til at folk etter hvert er blitt mer bevisst på å beskytte seg mot solen. Norge ligger på verdenstoppen i antall tilfeller av føflekkreft, etter Australia og New Zealand. Hovedsakelig skyldes dette at vi soler oss brått og mye den korte tiden vi har solen her. Det er viktig å ta hensyn til årstiden, hvor du befinner deg og hvor lenge du har tenkt å oppholde deg i solen. Personer med blondt eller rødlig hår tåler mindre sol enn personer med mørkt hår og mørk hudfarge.

 3. Bruk solkrem med faktor 15
  Skygge og klær beskytter best – solkrem er nødvendig når huden ikke er beskyttet på annen måte. For norske forhold er faktor 15 med UVA-beskyttelse tilstrekkelig for de fleste. I solrike land er det behov for ekstra beskyttelse. Smør jevnt og rikelig – en håndfull krem til en kropp. UVB-strålene fra sola gjør at huden blir brent. UVA-strålene kan påvirke elastisiteten i huden, slik at dannelsen av rynker skjer tidligere, hvis huden har blitt utsatt for mye sol. Solkrem gir ikke fullgod beskyttelse, uansett faktor, og kan derfor gi falsk trygghet. Et godt råd er derfor at du ikke oppholder deg lenger i solen med solkrem enn du ville gjort uten.

 4. Unngå solarium
  Solarium frarådes, spesielt for alle under 18 år. Bruk av solarium øker risikoen for føflekk- og hudkreft. Det gjelder også om solarium brukes som underlag for naturlig soling. Solariestråling er noe annerledes enn naturlig solstråling. Den inneholder mye mer UVA-stråler enn solstråling og ofte mindre UVB-stråler. UVA-strålene kan gjøre oss brune, men bidrar ikke vesentlig til økt produksjon av pigmenter som er det som kan gi litt beskyttelse mot senere UV-stråling.

  UVA-strålene gjør heller ikke huden like «fortykket». Det er det UVB-strålingen som gjør. Denne fortykkelsen, som oppnås ved soling over tid, gir vesentlig bedre beskyttelse mot solstrålene enn det brunfargen kan gi, slik at vi for eksempel ikke blir så lett solbrent etter en lang sommer i solen.

  Soler du deg i solarium kan du derfor bli brun, men får ikke nødvendigvis den samme herdingen som naturlig solstråling gir, og som bedre beskytter mot solbrenthet. Tvert imot kan man bli fristet til å oppholde seg lenger i solen når man er solariebrun.

  Solariesoling for å «forberede» huden mot solen brukes oftest i tillegg til å sole seg i naturlig sol. Dermed øker man også den totale mengden UV-stråling huden utsettes for, noe som i seg selv øker kreftrisikoen.

Husk: Det handler ikke om å bli brunest på kortest mulig tid – det handler om hvordan bli brun på en trygg og god måte!

Kommentarer

comments

Powered by Facebook Comments

Om forfatteren

avatar

Nettstedet Hva & Hvordan gir deg enkle råd og tips når du trenger det mest.

Legg igjen en kommentar