Hvordan ble Island dannet

Skrevet av den 2. januar 2013 in Fritid, Generelt - 0 kommentarer

Island er en veldig interessant øy, både for turister og geologer. De varme kildene vi gjerne besøker som turister er et resultat av avanserte geologiske prossesser. Island befinner seg rett over punktet der to deler av jordskorpten glir fra hverandre, nemlig den Eurasiske og den Nord-Amerikanske delen av jordskopren. I tillegg er det store varmesøyler under jordskorpen som blåser ut lava, og når lavaen når overflaten dannes landområder. Den tidligeste begynnelsen av Islands formasjon oppstod for 70 millioner år siden, men man regner at Island selv opsptod for ca 20 millioner år siden. Siden de to tektoniske platene fortsatt beveger seg 2,5 centimeter i året, kan aktiviteten i området fortsatt resultere i nye landområder.
Island er kjent for mange former for geologisk aktivitet, slik som jordskjelv, vulkanutbrudd og geysirer eller naturlig varmtvannskilder. Alt dette skyldes prossessene som skapte Island i utgangspunktet, møtet av tektoniske plater og varm lava fra under jordskorpen. I dag er det estimert at kun 25 % av Island er beboelig, siden resten består av lavaområder, kald ørken eller tundra.

Island var en av de aller siste store landmassene som ble befolket. Det antas at en liten irsk befolkning bosatte seg først, men de ble i stor grad drevet vekk av norske vikinger. Siden den gang har Islendinger levd side om side med store vulkaner, og de fleste vulkanene er regnet som aktive den dag idag.

Islands imponerende landskap skyldes vulkansk aktivitet

Islands imponerende landskap skyldes vulkansk aktivitet

Kommentarer

comments

Powered by Facebook Comments

Om forfatteren

avatar

Legg igjen en kommentar