Hvordan ble Himalaya dannet?

Skrevet av den 2. januar 2013 in Fritid, Generelt - 0 kommentarer

Himalaya er blant de yngste fjellkjedene på planeten, og består for det meste av hevede sedimentære og metamorfe bergarter. Ifølge den moderne teorien om platetektonikk, er deres dannelse et resultat av en kontinental kollisjon eller fjellkjededannelse langs grensen mellom den indo-australske platen og den eurasiske platen. Dette kalles foldefjell på norsk.

Kollisjonen startet for om lag 70 millioner år siden, i det vi kaller krittiden, da den indo-australske delen av jordskorpen, som beveger seg nordover med ca 15 cm årlig, kolliderte med den eurasiske platen. For om lag 50 millioner var landområdet vi i dag kjenner som India fortsatt plassert mye lenger sør enn dagens posisjon. Den Indo-australske platen møtte underveis på sedimentære bergarter som var løsere enn bergartene platen selv var laget av. De løsere bergartene ble derfor pløyet nordover i enorme dimensjoner av disse platebevegelsene, i formasjoner som foldet seg sammen til enorme fjellkjeder. Arakan Yoma høylandet i Myanmar og Andaman og Nicobar øyene i Bengalbukten ble også dannet som et resultat av denne kollisjonen.
Den indo-australske platen fortsetter den dag i dag å bli drevet horisontalt under det tibetanske platået, noe som tvinger platået til å bevege seg oppover. Bevegelsen er på ca 67 mm per år, og i løpet av de neste 10 millioner år vil platen med det vi kjenner som India fytte seg ytterligere rundt 1500 km inn i dagens Asia. De pågående bevegelsene innebærer stadig seismisk og geologisk aktivitet som fører til jordskjelv. Ca 20 mm per år av plateforskyvningen absorberes langs Himalayas sørlige front, noe som gjør at Himalaya øker med om lag 5 mm per år.

 

Himalayas imponerende fjelltopper

Himalayas imponerende fjelltopper

Kommentarer

comments

Powered by Facebook Comments

Om forfatteren

avatar

Legg igjen en kommentar