Hvordan ble Hawaii dannet?

Skrevet av den 2. januar 2013 in Fritid, Generelt - 0 kommentarer

For mange er en reise til Hawaii en stor drøm om eksotiske sanseinntrykk. Men Hawaii er også interessant for vitenskapsmenn, fordi den er en av verdens mest kjente arkipelager (geologisk dannet øygruppe).

Hawaii ble dannet for 40 millioner år siden og den siste øyen som oppstod der er 800.000 år gammel. Hawaii består av til sammen 132 øyer. Selve formasjonen oppstod da stillehavsplaten, som er en av de tektoniske platene jordskorpen er delt inn i, møtte det «varme punktet» som finnes under Hawaii. Varme punkter er også kjent som søylestrømmer og består av store mengder lava som blåses ut fra under jordskorpen. Slike søylestrømmer under jordskorpen er konstante og ubevegelige, mens de tektoniske platene som utgjør jordskorpen er i konstant bevegelse. Møtet mellom en plate i bevegelse og en søylestrøm danner lavabaserte landformasjoner slik som Hawaii.

Selv om Hawaii er vulkanske øyer har det ikke vært vulkanutbrudd rundt Hawaii på over 200 år. Takket være måten øyene er formet på kan Hawaii vise til imponerende landformasjoner, og Hawaii har i dag det tredje høyeste punktet av alle øyer i verden. Siden prossessene som skapte Hawaii fortsatt er aktive, er det teoretisk mulig at nye øyer vil oppstå.

 

Hawaii frister mange

Hawaii frister mange

Kommentarer

comments

Powered by Facebook Comments

Om forfatteren

avatar

Legg igjen en kommentar