Hvordan bekjempe smerte under samleie?

Skrevet av den 8. mai 2011 in Helse, Sex - 0 kommentarer

Mange kvinner opplever smerte eller ubehag under samleie; og spør seg derfor hvordan man kan bekjempe smerte under samleie. Årsaksbildet til dette er komplekst og at det kan være flere årsaker til kløe, svie, smerter og ubehag under samleie.

Noen av disse inkluderer:

  • Noen kvinner får av og til, uvisst av hvilken grunn, infeksjon med gjærsopp i skjeden. Kløe er hovedsymptomet, videre blir hud og slimhinner etterhvert rødlige og man kan oppleve hvite hudflak som lar seg fjerne, stedet under disse kan da ha blitt enda mørkere rødt. Etterhvert kommer det også hvitlig utflod, som kan minne om cottage cheese. Dette er enkelt å behandle, man kan kjøpe soppmidler uten resept på apoteket.
  • Av og til ser vi kroniske soppinfeksjoner som årsak til slike plager. Det er soppinfeksjoner som varer over tid eller som kommer hyppig igjen. De gir ofte mindre utflod og er en ganske vanlig årsak til smerter og svie under samleie. Det er vanskelig å diagnostisere denne tilstanden selv. Dette må undersøkes av lege og krever behandling med reseptbelagte tabletter.
  • Kløe og svie kan også skyldes en seksuelt overført infeksjon, ofte det som heter urinrørskatarr. En viss andel av disse er forårsaket av klamydia, men vi ser også at andre bakterieinfeksjoner kan gi slike plager. Infeksjoner som herpes kan også gi lignende plager i underlivet. Dersom man har hatt ubeskyttet sex, vil det uansett være lurt å kontakte lege eller helsesøster slik at man kan få sjekket seg.
  • Det finnes en rekke hudlidelser som ikke er nevnt her, både eksemer, infeksjoner og noen spesieele hudlidelser som kan gi slike plager. Dette kan legen finne ut av.
  • Hvis man er tørr i skjeden eller spenner muskulaturen i bekkenbunner, kan man også få smerter og svie under samleie. Dette kan skje hvis man ikke er klar for samleie, hvis man slurver med forspill og ikke er skikkelig kåt, eller hvis man er usikker og nervøs – noe som er vanlig hvis man har opplevd smerter tidligere og frykter at det skal gjøre vondt. Det er viktig å være trygg på partneren sin og unngå samleie når man ikke har lyst eller ikke føler seg klar. Lange forspill «klargjør» underlivet for samleie. Noen kvinner plages med tørrhet i skjeden og da vil glidemiddel ofte fungere godt. En sjelden gang ser vi at sykdommer, for eksempel reumatiske sykdommer eller bivirkninger av medisin, fører til tørrhet i skjeden og smerter under samleie.

Hvis man ikke blir kvitt plagene sine på egenhånd bør man oppsøke lege for å få hjelp.

Kommentarer

comments

Powered by Facebook Comments

Om forfatteren

avatar

Nettstedet Hva & Hvordan gir deg enkle råd og tips når du trenger det mest.

Legg igjen en kommentar