Hva koster et forbrukslån?

Skrevet av den 2. oktober 2016 in Økonomi - 0 kommentarer
glad familie

Forbrukslån er i utgangspunktet lån uten sikkerhet, og rentene er tradisjonelt sett høye. Vi skal nå se nærmere på hva et lån uten sikkerhet kan koste, og hvorfor du ikke nødvendigvis får samme vilkår som andre.

Gjeld trenger naturligvis ikke være negativt, men et forbrukslån for å finansiere et generelt forbruk, er alt annet enn positivt – i sterk motsetning til spesielt boliglån der vilkårene er noe helt annet, og der du har verdien i selve boligen du har kjøpt.

Individuelle forskjeller

Hva et forbrukslån koster har mange faktorer, men den viktigste er selvsagt den effektive renten. Hver lånesøker tilbys en individuell nominell rente som blir basert på kredittsjekken som blir tatt av deg i det øyeblikket du sender inn en søknad. Denne kredittsjekken avklarer din ”kredittscore” som igjen er med på å gi bankene en indikasjon på din økonomiske situasjon.

Store forskjeller mellom bankene

Det er også store forskjeller mellom bankene. Noen smålånsaktører kan gi flere hundre prosent effektiv rente – grunnen er at lånebeløpet er lite (fra 1000 kroner) og skal tilbakebetales i løpet av få dager. Når lånet da i tillegg har en etableringskostnad, utgjør dette en stor kostnad i forhold til kreditten mottatt.

Norges mest kjente låneformidler, Lendo, har i en årrekke vært bindeleddet mellom lånesøkere og bankene og samler inn tilbud til sluttbrukeren. De opererer i dag med en effektiv rente fra 7,6% opp til 37,3% – noe som tydelig viser forskjellen mellom både banker og den individuelle faktoren. Fordelen med å bruke en låneformidler er dog at du får tilbud fra en rekke forskjellige banker (hos Lendo får du opp til 10 tilbud), og kan dermed få en reell oversikt over hva et forbrukslån koster for nettopp deg.

Mer informasjon: Les mer om hvordan Lendo fungerer hos Norskkreditt.no

Selv om bankene har store forskjeller, er det individuelle faktorer som ofte spiller mest inn. Det fører også til at det er nettopp de med dårligst stilt økonomisk situasjon som også får de dårligste vilkårene.

Kommentarer

comments

Powered by Facebook Comments

Om forfatteren

avatar

Legg igjen en kommentar