DAX-ens bemerkelsesverdige elastisitet

Skrevet av den 23. juni 2015 in Økonomi - 0 kommentarer
DAX

Ingen fortalte DAX, virker det som, om den nåværende undergangen og tungsinnet rundt den europeiske økonomien.

Oppfattet svakhet og langsom vekst i hele eurosonen, den overhengende faren for en ‘Grexit’, truende bekymring over Storbritannias EU-medlemskap og flere betydelige ubesvarte spørsmål fra Ukraina har alle klart å stoppe investorer fra å skyve Tysklands nøkkelindeks til rekordnivåer. 13. februar – en fredag som ikke fremsto som uheldig for tyske investorer – spratt DAX-en over 11.000 poengbarrieren. Som IGs Chris Beauchamp sa det, ‘rapporter om døden av eurosonens økonomi har vært sterkt overdrevet’.

Dette, bare åtte måneder etter at DAX brøt sin milepæl og nådde 10.000 for første gang i juli. For å sammenligne, FTSE100 nåværende nivå på 6.900 ble sist sett i 1999. Det spekuleres fortsatt i når den skal passere 7.000, som det har blitt gjort i 15 år.

Den holder seg bra i forhold til andre indekser også, selv de som ikke sliter med å slå rekorder. Både Dow Jones og S&P 500 har brukt mye av 2015 på å holde seg på, eller rundt, rekorder. For Dow Jones betyr dette at 18.000 nivået først ble brutt på slutten av fjoråret, som DAX-en, brøt den forrige milepæl på 17.000 i juli. For S&P betyr det å prøve å nå ny rekord på 2100.

Skjønt, sammenlign deres vekst med DAX, og de vil blekne i ubetydelighet. Fra begynnelsen av året til 13. februar steg DAX med imponerende 13 prosent. På samme tid vokste Dow med 0,7 prosent og S&P 500 med 1,3 prosent, som var en svært skuffende resultatsesong tynget ned på indeksytelsen.

Selv over lengre perioder, kommer DAX-en godt ut av det sammenlignet med sine amerikanske konkurrenter. Fra begynnelsen av 2014 til 13. februar, i en periode med tilsynelatende svak vekst i eurosonen, slo DAX, dog med små marginer, både Dow og S&P i form av vekst

Hvorfor den sterke veksten? I midten av februar håpte investorer at den fryktede Grexit ikke ville forekomme, da det ble inngått avtaler om hvordan man skulle håndtere Hellas’ gjeldsproblemer – som utvilsomt var et stort løft for DAX-en.

Men selv seieren for Syriza, partiet som har stilt spørsmål om fremtiden til euroen på markedene, klarte heller ikke å påføre for mye skade på den tyske indeksen. Selv om det forårsaket et fall på omtrent 100 poeng da nyheten traff markedet, hentet den seg raskt inn og på slutten av påfølgende dag var den rundt 300 poeng høyere.

Rykter om en slutt på Ukrainakonflikten ville også gitt de optimistiske investorene en grunn til å begynne å kjøpe. Men igjen, den pågående konflikten i Ukraina klarte å hemme veksten til DAX. Dens nåværende løp mot prominens begynte i oktober (selv om den ble forsinket i desember, da tyske økonomiske tall skapte bekymring): da fred i Ukraina så alt annet enn sannsynlig ut på en god stund.

Investorer, virker det som, er langt lykkeligere når de finner trøst i noen pusterom fra de dårlige nyhetene som preger Europa enn å rømme i frykt for hva som kan skje.

Det kan være grunnen til at de med glede betaler litt mer for DAX i februar enn hva de hadde vært på toppen i juli. Da hadde DAX (P/E) på 18.67 på en verdi 10.050. Nå har P/E steget til 16,2 prosent, selv om prisen har steget med bare 9,4 prosent.

Alle som peker på en indeks hvis pris stiger raskere enn verdien av selskapene i den. Selv om det ikke alltid er en dårlig ting, så betyr det at investorer forventer at tyske selskaper skal fortsette å vokse for å oppfylle sitt potensiale.

Så langt har robustheten til DAX vist at tyske virksomheter har evnen til å trives under temmelig tøffe forhold. I løpet av de kommende månedene kan den evnen bli utfordret mange flere ganger. Investorene som har hamstret opp med DAX vil håpe at den ikke kommer til kort.

CFD-er et giret produkt som kan resultere i tap som overstiger innskudd.

 

Denne informasjonen er utarbeidet av IG, forretningsnavnet til IG Markets Limited. I tillegg til disclaimeren nedenfor, inneholder ikke denne siden oversikt over kurser, eller tilbud om, eller oppfordring til, en transaksjon i noe finansielt instrument. IG påtar seg intet ansvar for handlinger basert på disse kommentarene og for eventuelle konsekvenser som et resultat av dette. Ingen garanti gis for nøyaktigheten eller fullstendigheten av denne informasjonen. Personer som handler ut i fra denne informasjonen gjør det på egen risiko. Forskning gitt her tar ikke hensyn til spesifikke investeringsmål, finansiell situasjon og behov som angår den enkelte person som mottar dette. Det er ikke utarbeidet i samsvar med lovens krav for å fremme uavhengighet av investeringsanalyse og som sådan er ansett av å være markedsføringskommunikasjon. Selv om vi ikke er hindret i å handle i forkant av våre anbefalinger, ønsker vi ikke å dra nytte av dem før de blir levert til våre kunder.

Kommentarer

comments

Powered by Facebook Comments

Om forfatteren

avatar

Nettstedet Hva & Hvordan gir deg enkle råd og tips når du trenger det mest.

Legg igjen en kommentar